Blog

post-19

Одлуком “Теслине научне фондације” и њеног председника Николе Лончара из Филаделфије, међу добитницима Теслине медаље, награде за рад на афирмацији српског генија и српског народа ове године је Светлана Матић, књижевница и педагог из Беча.

Одрицање, рад и упорност Светлана Матић радо цитира изјаву Николе Тесле, истичући да су за велике резултате потребни одрицање и континуирани рад, а да награде стижу као последица уложеног труда и упорности. “Када сам био суочен са неким исцрпљујућим задатком, радио бих на њему и враћао се поново и поново док га не бих завршио. Тако сам практиковао дан за даном, од јутра до ноћи. Испрва је то захтевало снажан ментални напор усмерен против склоности и жеља, али како су године пролазиле, ово супротстављање је слабило, и на крају моја воља и жеља постале су једно и исто. Такве су оне и данас, и то је тајна свих мојих успеха”, идеја је водиља Николе Тесле, које се увек присећа Матићева.

Сазнање да је добитница овако значајног признања, Светлану Матић, председницу Аустријско-српског културног друштва “Вилхелмина Мина Караџић”, затекло је у припремама за постављање спомен-плоче Мини Караџић у Бечу, које ће бити крајем маја или почетком јуна, у зависности од прописа и епидемиолошке ситуације у вези са пандемијом корона вируса.

– Веома сам срећна и поносна што сам добитница сребрне Теслине медаље и Захвалнице за заслуге на пољу образовања и културе, учињених за српски народ, а захваљујући одлуци Теслине научне фондације из Филаделфије и председника Николе Лончара. У нади да ћу у даљем раду оправдати поверење и ово високо одликовање, захваљујем члановима, председнику и почасном директору, ове угледне институције, који су одлучивали о наградама – каже Матић.

Она подсећа да је “Теслина научна фондација”, српско удружење које је основано 2004. године у Филаделфији, као “Теслин научни клуб”, са циљем да афирмише и штити лик и дело Николе Тесле и да афирмише српски народ. На иницијативу Давида Вујића 2008. име је промењено у “Теслина научна фондација” (ТСФ), а иницијатор организације је Никола Лончар, инжењер пореклом из Земуна, који тренутно живи и ради у Филаделфији. Занимљиво је да Никола Лончар организује Дан Николе Тесле, баш на рођендан српског генија и одржава Меморијалну комеморацију сваког 7. јануара у хотелу Њујоркер, где је српски геније преминуо 1943. године.


Purchase Now

AUTEUR is a modern and beautifully crafted WordPress theme for book authors and writers

How to install AUTEUR Theme
Review Book Review Book
Introducing Book Introducing Book
Introducing Author Introducing Author
Book Store Book Store