Blog

post-19

Теслина научна фондација из Филаделфије и њен огранак у Земуну уручили су прошле недеље у Београду академику Светлани Матић почасну Захвалницу и Теслину златну медаљу као награду за успешан патриотски рад на пољу српске културе и сарадње са аустријском зајдницом.

Човечнаство у коме ће владати хармонија и непрекидно кружење позитивне енергије, као и образовни систем, који ће младе људе спремати да дају пун допринос општој доброти, основне су водиље Теслине научне фондације. Ове водиље су уткане у активности професорске Светлане Матић и ми јој се захвљајујемо за пружену подршку и успешну сарадњу“, написао је на Захвалници Теслине Научне Фондације њен председник Никола Лончар

Теслина научна фондација је српско удружење из САД. Основано је 2004. у Филаделфији са циљем да афирмише и штити лик и дело Николе Тесле. Организује Дан Николе Тесле у Пенсилванији и САД, поставља бисте српског научника и одржава Kоморацију сваког седмог јануара у хотелу „Њујоркер“, где је геније преминуо. У овом тренутку бори се да лекције о Тесли уђу у образовни систем Америке и Србије. Ова невладина организација има око 12.000 чланова и симпатизера у читавом свету. Поставила је 13 споменика и бисти Николе Тесле у десетак држава. Kако је данас српски геније најпознатији и најпопуларнији Србин на планети, ТНФ прогласила је Теслин народ, који окуља све Србе света.  „Наш посебан циљ је да изградимо добро односе и живу сарадњу са матицом Србијом, и да помогнемо ​да се усвоји Национални програм српског народа. Активности академика Светлане Матић иду у том првцуи ми желимо да сарађујемо са њом и њеним Друштвом „Мина Kараџић“. Веома је важно што професорка  Матић и њено Друштво раде на афирмацији српске културе у Аустрији, али и на сарадњи са Аустријанцима“, каже Никола Лончар, први човек ТФН. Рођен је у Земуну 1954. године. Емигрирао је  1973. године у САД. Радио је на пословима обезбеђења и проучавао сигурносне системе. Враћа се 1990. у Србију и са фабриком „Фасо“ развија тридесет система за безбедност. Одлази за Америку поново и отвара агенцију за детективске послове и осигурање, чиме се дуго професионално бавио. Бави се проналазаштвом и има неколико патената у САД. Председник је Теслине научне фондације. Инцијатор прославе Теслин дан која јеградски празник у Филаделфији. Организатор Kонференције о Николи Тесли у Њујорку и Београду. Никола Лончар живи у Филаделфији,а посећује родни Земун. Теслина науна фондациа је током 2021. године, поред академика Светлане Мтаић из Беча, одликовала  Теслином медаљом најбоље ученике из Баточине и Ниша, научнике др Владимира Гречића и др Борка Ђорђевића, активнисте Удружења „Теслин торањ у Србији“ из Лесковца, радника Хидроелектране Вучје. ТНФ планира да током септембра посети ХЕ „Ђердап“, Матицу српску у Новом Саду и академика  Матију Бећковиће, којима ће доделити своје награде.

Марко Лопушина

Purchase Now

AUTEUR is a modern and beautifully crafted WordPress theme for book authors and writers

How to install AUTEUR Theme
Review Book Review Book
Introducing Book Introducing Book
Introducing Author Introducing Author
Book Store Book Store