Blog

post-19

Хуманитарна помоћ штићеницима „Куће за омладину“, у општини Грачаница

Општина Грачаница једина је српска средина јужно од Ибра, у којој постоје установе за лица ометена у развоју. У овој установи,  свакодневно  борави десет корисника. Дом за особе са посебним потребама "Kућа за омладину " у Грачаници, у насељу Падалиште, постоји од 2004. године. У њему бораве штићеници са централног Kосова, Новог Брда, Стимља и централне Србије, о којима се четрнаесторо запослених стара и брине о њима.
 
„Видевши све то и праву стварност живота у енклавама Kосова и Метохије, као мајку, јако ме је потресла њихова судбина. Живе живот под јако лошим условима и у немаштини, уз додатан страх и Божју молитву, да ли ће живи дочекати следећу зору“, истакла је Деса Буразор, председница СКПД „Просвјета“ – одбор у Штутгарту, након обиласка Косова и Метохије.
 
По повратку у Немачку, кренула је у акцију прикупљања новчаних  средстава. Анимирала је познанице Немице, Румунке, Српкиње и чланове СКПД „Просвјета“- одбор у Штутгарту. Прикупљено је 300 евра. У овој хуманитарној акцији, учествовали су: Деса Буразор Асланидис, Александра Живановић, Емир Подбићанин, Драгица Стојчић, Светлана Матић из Беча, Петра Мат, Јута Мат, Ирена  Дорн и Виолета Дорн.
 
Новац  је путем Western Union-a послат Тањи Динић Јовановић, медицинској сестри, која је запослена у дому. Захваљујући прикупљеном добровољном прилогу, штићеницима су, између осталог, прибављене: патике, прекриваче за кревете, крпе за судове, освеживаче, пешкире, столњаке, шерпе, тигање, шоље, четке за косу, маице, панталоне, блузе, торбе, хаљине и велике лампе, због честог нестајања струје. (Слике купљених ствари, налазе се у прилогу).
 
Медицинска сестра из дома за незбринуту омладину, описала је посету Десе Буразор, на следећи начин: „Срећа и унутрашњи мир   је оно што сам пронашла истог дана, када  сам се упознала са драгом Десом, посебно када је изразила жељу да обиђе  све  знаменитости на KИМ и упозна моју породицу. Схватила је да социјално угрожене особе, болесне, старе, изнемогле, свуда су око нас и да им је осим помоћи, потребна лепа реч, подршка, осећај да неко брине о њима и да знају да нису сами. Захваљујем  драгој  Деси на вољи да помогне. Деса је емотивна  особа,тако да је својим доласком, једним делом, живела  социјални  живот људи  на KИМ.“
 
Хуманитарна акција, коју је започела Деса Буразор се и даље наставља. Проширује се и на Беч. Проф. Светлана Матић, председница АСКД „Вилхелмина Мина Караџић“ ће почетком септембра 2023. године, организовати хуманитарну акцију. Биће позвани сви заинтересовани и  људи добр воље, на манифестацију „Једнодневни базар“, где ће сва прикупљена средства, добијена продајом књига, ручних умотворина, накита, гардеробе, украсних предмета, бити упућена у „Kућу за омладину“ у Грачаници. Штићеницима дома су неопходне животне намирнице, средства за хигијену, посуђе, пелене и намештај. „Помозимо младима и олакшајмо им свакодневни живот“, мото је наредних донаторских активности, поручују из Штутгарта и Беча, хуманитарне активискиње Деса Буразор и проф. Светлана Матић.
Purchase Now

AUTEUR is a modern and beautifully crafted WordPress theme for book authors and writers

How to install AUTEUR Theme
Review Book Review Book
Introducing Book Introducing Book
Introducing Author Introducing Author
Book Store Book Store