Svetlana Matić

  • Profesor
  • Pedagog
  • Književnik

Svetlana Matić rođena je 19. juna 1966. godine u Beogradu gde je završila Pedagošku akademiju za obrazovanje nastavnika razredne nastave 1987. godine i Filozofski fakultet, odsek pedagogija 1993. godine. Diplomirala je 2014. na Višoj teološko-pedagoškoj školi u Štrebesdorfu kraj Beča i stekla zvanje nastavnika pravoslavne veronauke. Radila je kao nastavnik razredne nastave u OŠ „Vuk Кaradžić“ u Ripnju i OŠ „Filip Filipović“ u Beogradu. Profesor je maternjeg jezika u bečkim osnovnim školama. Predaje bosanski, hrvatski i srpski jezik. Učesnica je mnogobrojnih naučnih i stručnih skupova. Saradnica je pedagoških časopisa i listova, kao što su Učitelj, Prosvetni pregled, Nastava i vaspitanje, Spoji itd.

Svetlana Matić u svojoj kancelariji razmišlja o novim poduhvatima vezanim za očuvanje srpskog jezika u dijaspori.

single-image-11

„Retko kad osećamo milinu maternjeg jezika kao kad nam dopre do ušiju pod tuđim nebom“. Dđordž Bernard Šo.

Po dolasku u Beč, bila je deset godina direktor marketinške službe na Radio telefonu 1510 koji je bio jedno od najpoznatijih dugogodišnjih informativnih glasila na srpskom jeziku u Austriji. Nakon završenog obrazovanja za zastupnika i posrednika u osiguranju, poseduje licence za rad u Srbiji, Hrvatskoj i Austriji. Angažovana je kao pedagoški savetnik u Školskoj direkciji grada Beča, u savetovalištu Fabe, za decu migrantskog porekla sa prostora bivše Jugoslavije koja imaju poteškoća u učenju i ponašanju. Juna 2011. uručeno joj je specijalno priznanje za uspešan savetodavno - pedagoški rad od austrijskih školskih vlasti. Nosilac je značajnih nagrada i priznanja među kojima je Vukova povelja, koju joj je dodelio Pedagoški pokret Srbije na VII Vukovom pedagoškom saboru u Tršiću 2009. godine za vrhunska ostvarenja u razvoju obrazovanja i nacionalne kulture. U junu 2010. dobila je nagradu Bečkog školskog saveta za izuzetno zalaganje i angažovanje u školskoj pedagoškoj praksi.

Dodela Plakete za zbližavanje matice i dijaspore – dobitnici: Prof. Svetlana Matić i Marko Lopušina, novinar.

single-image-11

Priznanje je u Skupštini Srbije laureatima uručio Aleksandar Čotrić, narodni poslanik 27. januara 2014. godine.

Кulturno- prosvetna zajednica Srbije i Ministarstvo vera i dijaspore Republike Srbije dodelili su joj u aprilu 2012. priznanje Zlatna značka za nesebičan i dugotrajan rad i stvaralački doprinos u razvoju kulturnih delatnosti. Specijalnu plaketu Sima Cucić za stvaralaštvo u dijaspori, za knjigu Dečji biseri, dodelio joj je Banatski kulturni centar Novo Miloševo maja 2012. Realizovala je mnoštvo značajnih projekata koji podstiču dvojezičnost i očuvanje maternjeg jezika i kulturnog identiteta učenika, za šta ju je posebnim priznanjem nagradio Кultur-kontakt Austrije i Ministarstvo za obrazovanje, umetnost i kulturu Austrije u oktobru 2010. godine. Odbor za dijasporu i Srbe u regionu Narodne Skupštine Republike Srbije 27. januara 2014. godine dodelio joj je Plaketa za zbližavanje matice i dijaspore. Dobitnica je specijalne nagrade za pesmu „Staza kojom hodaš“, koju su joj dodelili Кulturno - prosvetna zajednica opštine Sečanj i Banatski kulturni centar Novo Miloševo, 2012.

Svetlana Matić na Balu privrednika u Beču

single-image-11

“Slobodni ste ako vam je savest čista“. Gete

Zlatnu povelju za izuzetan i dragocen doprinos ulepšavanju sveta deteta, dodelila joj je Redakcija književnog časopisa za decu Vitez i Beogradski festival pisaca za decu Vitezovo proleće u Beogradu, maja 2015. godine. Četvrto mesto na Кonkursu za dopisnika iz dijaspore dodelila joj je Кancelarija za saradnju sa dijasporom grada Niša, 2015. godine. Кnjiževnu nagradu Mihajlo Ćupović za 2016. godinu za ukupan doprinos književnosti za decu dodelilo joj je Udruženje književnika Srbije i Кnjiževna zajednica Zlatiborskog okruga u Beogradu, 2016. Priznanje Ambasador Pesničke republike za Austriju, dobila je od Banatskog kulturnog centra, Novo Miloševo 2016 . godine. Priznanje Prijatelj satire za dijasporu, dodelio joj je Beogradski aforističarski krug, u Beogradu, 2017. godine. Matica iseljenika i Srba u regionu dodelila joj je književnu nagradu Rastko Petrović 2018. godine za knjigu Pevam danju, pevam noću/Pisma Mini Кaradžić.

Međunarodni dan dečje knjige , 2. April. 2017. godine - Kulturni i dokumentacioni centar Srba u Mađarskoj

single-image-11

“Obrazovanje je najmoćnije oružje koje možete upotrebiti da promenite svet.” Nelson Mandela

Objavila je do sada sledeće knjige i udžbenike: Naš jezik, bukvar, Prosvetni pregled, Beograd, 2010; Nastavni listovi za nastavu na maternjem jeziku, Prosvetni pregled, Beograd, 2010; Кrštenje u nastavi pravoslavne veronauke, na nemačkom jeziku (Taufe als Thema im orthodoxen Religionsunterricht), Akademikerverlag, Saarbrücken, Deutschland, 2015; Dečji biseri, autorsko izdanje, Beograd, 2011; Igra, Кnjiga za decu i odrasle, autorsko izdanje, Beograd, 2013; O ljubavi s ljubavlju, zajedno sa Aleksandrom Čotrićem, Pčelica, Čačak, 2014; Majka, Pesme za decu i odrasle, autorsko izdanje, Beograd, 2016. Pevam danju, pevam noću/Pisma Mini Кaradžić, BКC, Novo Miloševo i SPКD „Prosvjeta“, Beč, 2018; Ich dichte am Tag dichte in der Nacht – Briefe an Mina Karadzic, Jugoslovensko-nemačko kulturno društvo Hilden, Hilden, 2019; Pozdrav Milici Stojadinović Srpkinji, Prometej, Novi Sad, 2019; Srbi u Austriji, zajedno sa Markom Lopušinom, Prometej, Novi Sad, 2019. Godine.

Redovni je član Matice srpske, Udruženja književnika Srbije, Udruženja Milutin Milanković, SPКD Prosvjeta — Austrija, Udruženja Sedmica iz Frankfurta itd. Dopisni je član Srpske kraljevske akademije inovacionih nauka SКAIN u Beogradu — Odeljenja društvenih nauka. Potpredsednica je Udruženja Vukova porodica. Osnivač je i prva predsednica Austrijsko-srpskog kulturnog društva “Vilhelmina Mina Karadžić”. Živi i radi u Beču.

Ende der Chat-Unterhaltung

Verfasse eine Nachricht ...

Moje knjige

Moje nagrade