Blog

post-19

Književna nagrada za ovu godinu dodeljena Zlati Kocić iz Beograda

Kao i svake godine, Savez Srba u Rumuniji dodelio je Veliku bazjašku povelju za 2020. godinu, tradicionalno priznanje za književnost i jedno od najznačajnijih književnih priznanja dijaspore.

Tradicionalna književna manifestacija „Dani preobraženja Srba u Rumuniji“ održana je i ove godine ove na Preobraženje  (juče) u Bazjaku. Zbog pandemije izazvane korona virusom ova 27.-a manifestacija za redom svedena je na jedan dan i održana je u užem sastavu. U manastiru Bazjaš, zadužbini Svetog Save održana je liturgija nakon koje je rezan slavski kolač. Potom je u prostorijama Srpskog kulturnog centra Sveti Sava održana Preobraženjska književna akademija u prisustvu Njegovog preosveštenstva vladike Lukijana, generalnog konzula Republike Srbije u Temišvaru Vladana Tadića, predsednika Saveza Srba u Rumuniji Ognjana Krstića i nekoliko pesnika iz Rumunije. Preko video konfekcije pesnicima i piscima iz Rumunije pridružili su se i pesnici iz matice i inostranstva.  Stihove su, između ostalog, govorili: Milovan Vitezović, predsednik Udruženja književnika Srbije, Radomir Uljarević, pesnik iz Podgorice, Vlasta Šarkamenac, pesnik iz Pariza, Ljubiša Simić, predsednik Udruženja Sedmica iz Frankfurta, akademik i pesnik Svetlana Matić predsednica udruženja Vilhemina Mina Karadžić kao i Ljubinka Perinac Stankov iz Temišvara. „Na ovaj način Srbi u Rumuniji nisu prekinuli jednu od svojih najznačajnijih kulturnih manifestacija, čime su dali svoj doprinos očuvanju srpskog kulturnog identiteta, vere, duhovnosti i srpskog jezika“, naveli su u saopštenju Saveza Srba u Rumuniji.

Kao i svake godine, Savez Srba u Rumuniji dodelio je Veliku bazjašku povelju za 2020. godinu, tradicionalno priznanje za književnost i jedno od najznačajnijih književnih priznanja dijaspore. Nosilac ovog visokog priznanja Saveza Srba u Rumunije za 2020. je Zlata Kocić iz Beograda. Njoj će nagrada biti uručena na u Udruženju književnika Srbije, kada se za to budu stekli povoljni epidemiološki uslovi. Ovom nagradom nastavlja se plejada najistaknutijih dobitnika Povelje među kojima su bili i Matija Bećković, Dragan Jovanović Danilov, Radomir Uljarević, Radomir Andrić, Milosav Tešić, Duško Novaković, Stevan Tontić i drugi.



„Čestitam pesnikinji Zlati Kocić na dobijenom priznanju. Zahvaljujem se g. Ognjanu Krstiću, predsedniku i dr Slavomiru Gvozdenoviću, počasnom predsedniku Saveza Srba u Rumuniji, na odlično organizovanim Danima Preobraženja, u postojećim okolnostima. Bili smo fizički odvojeni, a ipak zajedno, na ovoj značajnoj kulturnoj manifestaciji“, istakla je akademik Svetlana Matić, postavivši na svom Fejsbuk profilu reči zahvalnosti i fotografiju sa jedne od prethodnih manifestacija.

Purchase Now

AUTEUR is a modern and beautifully crafted WordPress theme for book authors and writers

How to install AUTEUR Theme
Review Book Review Book
Introducing Book Introducing Book
Introducing Author Introducing Author
Book Store Book Store