Blog

post-19

Сајам књига у Београду вратио књигу на пијадестал који јој припада

У Београду је, након две године паузе, поново одржан Сајам књига, под геслом „Повратак написаних“, на радост издавача, дистрибутера, библиотекара, продукцијских кућа, свих нас који се бавимо писаном речју, а и знатижељних читалаца, захваљујући којима је књига враћена на пијадестал који јој вековима припада.

Била је то прилика да се након две године, на једном месту, сретну писци широм света и поделе искуства и нова издања која су, у межувремену, изнедрили, а било их је много. Сваки сајам књига омогућава сусрет различитих култура, успостављање нових контаката, промоције нових издања књига, богат програм презентација, округле столове са разноврсним темама, које су значајне за издаваштво и културу уопште.

Велика част и задовољство припало је др Марку Лопушини и проф. Светлани Матић да, у организацији издавачке куће „Прометеј“ , у суботу 29. октобра 2022. године, у сали „Васко Попа“, представе своје публикације „Странци који су нас волели“, „Странци који нас мрзе“ и монографију „Срби у Аустрији“, која је објављена крајем 2019. године, а већ наредне преведена и на немачки језик у издању Заједнице српских клубова у Бечу.

У програму је, поред аутора, учествовао Зоран Колунџија, директор „Прометеја“ из Новог Сада, која је ове године понела заслужено, по други пут, титулу најбољег издавача године.

Др Марко Лопушина је у свом стручно конципираном говору, упознао присутне са чињеницама и медијској пропаганди која је последњих деценија вођена против српског народа, али и на значајне личности широм света, које су се бориле, да српски народ буде представљен у светлу који му припада и изазвао одушевљење многобројних пратилаца.

Проф. Светлана Матић је говорећи о монографији „Срби у Аустрији“ набројала поглавља, заступљена у књизи,  које су  др Лопушина и она проучавали укупно шест година. Посебно је истакла значај аустријске књижевнице српског порекла, Пауле фон Прерадовић, која је ауторка текста аустријске химне „Земља планина, земља река.“ Аустријанци су, у знак захвалности, одштампали поштанску марку са њеним ликом. Навела је, да је тренутно, на челу Бечке опере Богдан Рошчић, Србин пореклом из Београда.

Овом приликом се представило и удружење „Корени“ са својим програмом, о коме је говорио инжењер Милан Гутић.

Међу присутнима били су, измећу осталих, књижевници: Радомир Андрић са супругом, Ана Атанасковић, Смиљана Вукићевић, Миланка и Никола Мамула и многи други.

Занимљиво је да је на штанду „Света књиге“ роман „Мирис новца“, представила и Смиљана Вукићевић, књижевница из Бара. О књизи су говорили: Проф. Светлана Матић, Стево Ћосовић и ауторка. Смиљана Вукићевић је нагласила да је ова књига читанка, али и опомена за све родитеље и васпитаче да са младима разговарају и упозоре их како да избегну замке које их вребају, приликом жеље да на лак начин дођу до новца. Роман је доживео друго издање, недавно је представљен у Бечу, а преведен је на турски и македонски језик. Присутни, између осталих, на овој промоцији били су: проф. др Радмило Маројевић, Игор Радовић и Радомир Бајо Јојић.

Ова најзначајнија светковина књиге у југоисточној Европи, још једном нас је подсетила, да ће књига као медиј остати и опстати, без обзира на развој модерних технологија, које не могу да јој одузму примат у очувању језика, традиције и националног идентитета. Јер, како академик Душан Ковачевић, приликом отварања 65. по реду Сајма књига у Београду подсети:“ Књига је лековита. Лечи многе болести. Од давнина је позната као мелем за разум и душу. Зато је толико људи у обиласку ове сајамске апотеке.“

Purchase Now

AUTEUR is a modern and beautifully crafted WordPress theme for book authors and writers

How to install AUTEUR Theme
Review Book Review Book
Introducing Book Introducing Book
Introducing Author Introducing Author
Book Store Book Store